Jajka przepiórcze są uznawane za przysmak w wielu częściach świata. W kuchni japońskiej używa się jaj przepiórczych ugotowanych lub surowych w sushi, czy bento. W krajach Ameryki Południowej dodaje się je nawet do hot dogów czy hamburgerów. Na Filipinach popularnym daniem ulicznym jest kwek-kwek, czyli ugotowane na miękko jajko przepiórcze, nadziane na szaszłyk, polane pomarańczowym masłem i usmażone w głębokim tłuszczu. Jajka przepiórcze posiadają ciekawe walory smakowe i dużo wartości odżywczych, w tym witaminy i minerały jak wapń, magnez i fosfor. Jak je przygotować we własnym domu i dlaczego warto?

Czy jajka przepiórcze są zdrowe

Jaja przepiórcze są zdrowe, ale pod względem odżywczym niewiele przewyższają jaja kurze. To od Ciebie zależy, czy włączysz je do swojej diety. Jaja przepiórcze są bogate w antyoksydanty, białka, żelazo, ryboflawinę i witaminy z grupy B, w tym witaminę B12.

Czy jajka przepiórcze są niezdrowe? Nic na to nie wskazuje — w rzeczywistości przynoszą mnóstwo korzyści zdrowotnych! Żółtka jaj przepiórczych są źródłem niezbędnej dla zdrowia kości witaminy D oraz zdrowych tłuszczów. Tłuszcze te umożliwiają naszemu organizmowi wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K.

Jajka składane przez przepiórki są pełne nienasyconych, zdrowych dla serca tłuszczów.

Czy jedzenie przepiórczych jajek podnosi cholesterol

Jaja przepiórcze podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HDL), co z kolei obniża „zły cholesterol” (LDL). Im więcej jesz cholesterolu, tym mniej produkuje go twoje ciało.

Korzyści z jedzenia przepiórczych jajek – uczucie sytości i stabilizacja poziomu cukru we krwi

Jajka przepiórcze dają uczucie sytości i dzięki temu mogą zapobiegać przejadaniu się. Całe białko i zdrowe tłuszcze w jajach przepiórczych, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnią ci sytość znacznie dłużej niż pokarmy, które składają się głównie z węglowodanów.

Dodatkowo, jeśli zjesz jajka przepiórcze zamiast bogatego w cukry śniadania, takiego jak np.: płatki zbożowe, w tym samym czasie ustabilizujesz poziom cukru we krwi!

Kto nie powinien jeść jaj przepiórczych

Osoby z hipoglikemią lub niedociśnieniem powinny unikać jedzenia zbyt wielu jaj przepiórczych, ponieważ mogą one obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Osoby wrażliwe na jaja przepiórcze powinny unikać ich jedzenia, ponieważ zgłaszano, że powodują reakcję anafilaktyczną.

Jajka przepiórcze a kurze – porównanie składników i wartości odżywczych

Składnikjajko przepiórcze – składniki na 100g jaj przepiórczych (ok. 10 sztuk)jajko kurze – składniki na 100g jaj kurzych (ok. 2 sztuki)
energia158 kcal143 kcal
białko13 g12,4 g
tłuszcz11,1 g9,96 g
kwasy tłuszczowe nasycone3,56 g3,2 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone4,32 g3,63 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,32 g1,82 g
cholesterol844 mg411 mg
węglowodany0,41 g0,96 g
wapń64 mg48 mg
żelazo3,65 mg1,67 mg
magnez13 mg11,4 mg
fosfor226 mg184 mg
potas132 mg132 mg
sód141 mg129 mg
cynk1,47 mg1,24 mg
selen32 µg31,1 µg
witamina B10,13 mg0,077 mg
witamina B20,79 mg0,419 mg
witamina B30,15 mg<0,2 mg
witamina B60,15 mg0,063 mg
witamina B121,58 µg1,02 µg
witamina A156 µg180 µg
witamina E1,08 mg1,08 mg
witamina D55 IU98 IU
cholina263 mg335 mg
foliany66 µg71 µg
wartości odżywcze jajek przepiórczych i kurzych – porównanie

Ile jaj przepiórczych to jedno kurze

Przyjmuje się, że 4 jajka przepiórcze to jedno kurze. Przy czym warto pamiętać, że jajka od obu gatunków ptaków różnią się między sobą wielkością i nie są zawsze tak samo duże. Zależy to także od rasy i wieku ptaka.

jajka przepiórcze na dłoni - są malutkie

Jajka przepiórcze ile można zjeść

Ile jajek przepiórczych można zjeść dziennie? Od 6 do 12 jaj przepiórczych dziennie.

Badania wykazały, że trzy jaja kurze dziennie są całkowicie bezpieczne dla zdrowych ludzi, a ich spożywanie zapewnia szereg niesamowitych korzyści zdrowotnych. Jajka kurze są jednak znacznie większe od przepiórczych. Oznacza to, że od 6 do 12 jaj przepiórczych to rozsądna ilość do zjedzenia dziennie!

Czy jajka przepiórcze są drogie

Cena jaj przepiórczych za 18 sztuk wynosi ok. 8 – 10 zł (w roku 2023). Biorąc pod uwagę to, że są mniejsze od kurzych, ich cena wydaje się relatywnie wysoka.

Jaja przepiórcze gdzie kupić

Jajka przepiórcze można kupić w Auchan (dostępne nawet w styczniu w ofercie online). W zależności od miesiąca można je też znaleźć w Lidlu, Biedronce i Carrefour. Zazwyczaj pojawiają się przed świętami Wielkanocnymi. Oferty sprzedaży jajek przepiórczych przez cały rok można też znaleźć na OLX. Wystawiane są tam przez właścicieli małych gospodarstw. Można kupić jajka lokalnie lub z wysyłką.

W sprzedaży są też wydmuszki z jajek przepiórczych – dostępne np.: na Allegro, jako elementy dekoracyjne do stworzenia ozdób świątecznych.

Co się robi z jajek przepiórczych

Jajka przepiórcze znajdą swoje zastosowanie w wielu przepisach, do których wykorzystywane są jajka kurze. Same w sobie mogą stać się głównym elementem dania, ze względu na swoją wielkość.

Jak wykorzystać jajka przepiórcze:

  • jako zamiennik jajka kurzego – w ciastach, do naleśników, do zup,
  • jak jajko sadzone – tylko smaż krócej,
  • jajecznica z jajek przepiórczych smakuje wspaniale, trzeba tylko rozbić ich 3-4 razy więcej, niż kurzych,
  • sałatka – jajeczka przekrojone na połówki będą wyglądać niezwykle apetycznie,
  • tatar – jako surowy dodatek do tatara,
  • nadzienie w mięsnym klopsie,
  • jajeczko otoczone mięsem wieprzowym może być nadzieniem pieroga gotowanego na parze,
  • ugotowane jako tapas – małe przekąski na jeden kęs,
  • wydmuszki można wykorzystać jako śliczne ozdoby.

Do rozbijania przydadzą się specjalne nożyczki do jajek przepiórczych. Ułatwiają one znacznie pracę i jeśli planujemy na stałe wprowadzić jajka przepiórcze do naszego menu, to warto się w nie wyposażyć.

rozbite jajka przepiórcze - będzie z nich jajecznica

Jajka przepiórcze jak gotować

Jajka przepiórcze mają nieco grubszą skorupkę niż kurze i czasem może być trudno je obrać. Mam na to jednak swój sposób. Wystarczy ugotować jajka na parze i przelać zimną wodą. Wtedy skorupka razem z błonką odchodzą łatwo nawet ze świeżych jajek.

Żeby ugotować jajka przepiórcze na twardo, gotuj je na parze przez 6 min.

Dokładniejszy przepis –> Ile gotować jajka przepiórcze.

Czytaj więcej:

Jak wyglądają jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze są bardzo charakterystyczne – skorupki jaj przepiórczych są kremowe i mają brązowe plamki. Niewielkie rozmiary jajka sprawiają, że wyglądają tak, jak jajka niektórych dzikich ptaków.

Jak smakują jajka przepiórek?

Jajka przepiórcze smakują bardzo podobnie, jak jajka kurze. Po ugotowaniu mają nieco bardziej kremową konsystencję, przez co wydają się delikatniejsze. Mają też relatywnie większe żółtka. Można używać jaj przepiórczych w kuchni zamiennie z kurzymi. 4-5 jajek przepiórczych w zamian za jedno kurze.

Jak długo można przechowywać jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze można przechowywać przez 30 dni w temperaturze pokojowej, a w lodówce nawet do 3 miesięcy. W sklepach jajka sprzedawane są w opakowaniach, na których można znaleźć informację o terminie przydatności do spożycia. 

Jak sprawdzić, czy jajko przepiórcze jest zepsute?

Żeby sprawdzić, które jajka przepiórcze są zepsute, włóż je do gotującej się wody. Te, które będą od razu unosić się na powierzchni, są zepsute.

Ile kosztuje jedno jajko przepiórcze?

Jajka przepiórcze kosztują od 0,45zł za sztukę. Zazwyczaj są sprzedawane w małych paletkach po 18 sztuk (8-9zł za paletkę). Droższe mogą być jajka z ekologicznego gospodarstwa.