Gdy pierwszy raz zabierałam się do gotowania jaj od naszych przepiórek, też nie wiedziałam, ile czasu potrzebuję. Poniżej dwa przepisy, według których możesz ugotować te malutkie nakrapiane jajeczka. Jeden na ugotowanie jajek przepiórczych w wodzie, a drugi na gotowanie przepiórczych jajek na parze.
Spis treści
Pro-tip gotowania jajek przepiórczych
Z doświadczenia wiem, że najłatwiej obiera się jajka, które już kilka dni przeleżały na półce. Te zupełnie świeże, zarówno kurze, jak i przepiórcze, rozrywają się podczas obierania. Jak mam wybór, to gotuję te już kilkudniowe, a świeżutkie zostawiam do zużywania do potraw: do naleśników, ciast, jajecznicy, itd.
Podejrzewam, że sklepowe jajka przepiórcze mają już kilka dni, więc nie powinno to być problemem. My nasze mamy od własnych kurek i staram się rozróżniać jajka w zależności od daty zniesienia.
Ile gotować jajka przepiórcze w wodzie
Pierwszy sposób to gotowanie najprostsze – w garnku z wodą.
Krok 1:
Umieść przepiórcze jaja w garnku i przykryj zimną wodą. Gotuj na dużej mocy palnika. Gdy woda zacznie się gotować, delikatnie poobracaj jaja w garnku za pomocą łyżki. Obracanie jaj spowoduje przesunięcie żółtka do środka.
Krok 2:
Gotowanie jajek przepiórczych na twardo: Po osiągnięciu wrzenia, gotuj przez 4 minuty, a następnie wyłącz ogień. Pozostaw jaja w wodzie na 2 minuty, potem zanurz je w lodowatej wodzie. Zimna woda sprawi, że jajka nie będą przegotowane.
Gotowanie jajek przepiórczych na miękko: Gotuj przez 2-2,5 minuty, a potem pozwól im się moczyć w gorącej wodzie jeszcze przez 2 minuty, zanim zanurzysz je w lodowatej wodzie.
Jak obrać jajka przepiórcze – łatwy sposób na obieranie jajek przepiórczych
Krok 3:
Obieranie jajek. Po ostygnięciu, umieść jaja w misce i przykryj talerzykiem. Delikatnie potrząśnij jajami w misce około 20 razy, aby powierzchnia jajek była popękana. Proces ten wykonuj partiami, biorąc za każdym razem 6-8 jajek.
Krok 4:
Gdy na jajach pojawią się pęknięcia, zanurz je w wodzie. Woda przedostanie się między jajko a cienką skorupkę, dzięki czemu błonka będzie łatwiejsza do zdjęcia. Cienka skorupka jajek przepiórczych będzie łatwo odchodzić całymi płatami, ponieważ trzyma ją spodnia błonka.
Krok 5:
Ściągnij skorupkę z jajek. Teraz jaja są idealnie obrane. Usuń ewentualną pozostałą błonkę. Gotowe!
Jak ugotować jajka przepiórcze na parze
Gotowanie jajek przepiórczych na parze:
Krok 1:
Przygotuj naczynie do gotowania na parze. Ułóż jajka przepiórcze na sitku lub w specjalnej parownicy, tak aby nie dotykały się wzajemnie.
Krok 2:
Gotuj na parze przez 6 minut. Taki czas zapewni, że jajka będą ugotowane na twardo, zachowując jednocześnie delikatność żółtka.
Krok 3:
Po upłynięciu czasu gotowania, natychmiast przelać jajka zimną wodą. Zimna woda sprawia, że skorupka wraz z błonką odchodzi łatwiej i proces gotowania jest przerywany – jajka nie będą przegotowane.
Krok 4:
Gdy jajka wystygną, możesz przystąpić do obierania. Skorupka powinna łatwo odchodzić. Gotowe!
Do czego wykorzystać ugotowane jajka przepiórcze
Ugotowane jaja przepiórcze można wykorzystać w wielu potrawach:
- jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej,
- jako część zimnych przekąsek lub kanapek,
- jajka przepiórcze sadzone,
- jajka przepiórcze w jajecznicy,
- jako wsad do lunchboxa na drugie śniadanie w pracy lub szkole (nasz syn chętnie zabiera obrane już jajka do szkoły, zjada naraz po jednym i – co dla nas ciekawe – zjada też żółtko, czego przy kurzych unika).
Smacznego!
Jak rozbijać jajka przepiórcze?
Najlepiej jest rozbijać jajka przepiórcze specjalnymi nożyczkami. Jajka przepiórcze trudno rozbić, gdyż mają podwójną błonę pod skorupką. Próba rozbicia skorupki, jak przy jajku kurzym, kończy się zgnieceniem jajka przepiórki.
Czytaj też: