Dieta matki karmiącej

Gdy zapytamy naszych babć o dietę matki karmiącej usłyszymy: gotowany kurczak i ryż, a wszystkie inne potrawy powodują problemy brzuszkowe niemowlaka. Przekonanie o konieczności stosowania bardzo restrykcyjnej diety urosło wręcz do rangi mitu. Czy rzeczywiście tak powinien wyglądać jadłospis świeżo upieczonej mamy?

Dieta matki karmiącej powinna być przede wszystkim zdrowa, zbilansowana i różnorodna. Ma zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Tak jak w każdym okresie życia, tak i podczas karmienia jedzenie powinno być przyjemnością, a nie wiązać się z trudnymi emocjami. Dlatego też mówimy stanowcze NIE restrykcyjnym dietom w tym szczególnym okresie życia.

Zapotrzebowanie energetyczne

Kobietom w ciąży bardzo często mówi się, że powinny jest za dwoje. Zdecydowanie nie lubię tego podejścia! Ciężarna powinna jeść dla dwojga 😉 Podobnie to wygląda w trakcie laktacji. Zapotrzebowanie energetyczne w tym okresie rośnie o około 500-650 kcal. Różnica ta wynika przede wszystkim ze stopnia odżywienia matki. Kobieta szczuplejsza potrzebuje więcej kalorii. W przypadku karmienia bliźniąt należy podwoić to dodatkowe zapotrzebowanie i spożywać o 1000-1300 kcal więcej.

co mogę jeść karmiąc piersią

Makroelementy w diecie matki karmiącej piersią

Tłuszcze są niezbędne w zdrowej diecie niezależnie od okresu życia. Powinny one stanowić około 30% wartości energetycznej całej diety danego dnia. Przeważającą większość tłuszczów w diecie powinny stanowić niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Tłuszczami na które najbardziej powinniśmy zwracać uwagę podczas komponowania jadłospisu są: omega-3 i omega-6.

Białka są kolejnym ważnym składnikiem w diecie i powinny one stanowić ok 10-15 % codziennego jadłospisu.

Większość diety, bo aż 55-60% diety powinny stanowić węglowodany. Ich podstawowym źródłem są produkty zbożowe, w których przeważają węglowodany złożone.

Diety eliminacyjne

Diety eliminacyjne powinny być stosowane tylko w ściśle uzasadnianych przypadkach. Wśród uzasadnionych medycznie wskazań do wprowadzenia takiej diety są: celiakia czy alergia pokarmowa. Zawsze powinny być konsultowane z lekarzem i dietetykiem. Należy pamiętać, że taka dieta nie polega wyłącznie na wykluczeniu danego składnika, zawsze w jego miejsce powinna pojawić się cała gama zamienników.

Bardzo popularny jest mit, dotyczący diety matki a alergii dziecka. Badania naukowe pokazują, że jest to tylko mit. Jeśli są wskazania medyczne dieta eliminacyjna powinna być proponowana matce na krótko. Jeśli po 2-4 tygodniach nie przyniesie pożądanego efektu matka powinna wrócić do tradycyjnej diety, a u dziecka należy szukać innej przyczyny dolegliwości.

zróżnicowana dieta dla matki karmiącej

Benefity wynikające z różnorodności

Różnorodna dieta matki karmiącej piersią może nieść korzyści dla dziecka. Smak mleka zmienia się w zależności od diety matki, dzięki czemu dziecko poznaje nowe smaki przed rozszerzaniem diety. Ten fakt może się przyczynić do ułatwienia przebiegu procesu wprowadzania nowych pokarmów. Nie są to wszystkie korzyści. W świetle najnowszych badań różnorodna dieta matki może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka alergii pokarmowych w przyszłości.

Odpowiednia dieta

Od wielu lat w piramidzie żywienia jest miejsce nie tylko dla jedzenia, podobnie wygląda piramida w przypadku matki karmiącej piersią. Jej podstawą jest aktywność fizyczna i spożywanie płynów. W okresie laktacji aktywność fizyczna powinna być na umiarkowanym stopniu intensywności i trwać około 30 minut dziennie. Przed rozpoczęciem aktywności fizycznej po poradzie zaleca się odbycie wizyty u fizjoterapeutki uro-ginekologicznej. Taka wizyta pozwoli ocenić stan Waszego zdrowia, a w szczególności mięśni dna miednicy i brzucha, i dobrać odpowiednie ćwiczenia.

W tym szczególnym okresie życia – gdy karmimy dziecko, rośnie zapotrzebowanie na płyny. Woda jest niezbędna do życia, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kobieta powinna spożywać około 3 litry płynów, z czego podstawą powinna być woda. Oprócz wody do limitu płynów liczą się: herbata, kawa, zupy, woda zawarta w jedzeniu, soki i mleko.

Podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Tych pierwszych powinno być około 3 razy więcej niż owoców. Minimalna waga owoców i warzyw to 0,5 kg, ale nie ma ograniczeń żeby było ich zdecydowanie więcej. Następne piętra w piramidzie zdrowego żywienia zajmują kolejno: produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby i jaja, a następne orzechy, oleje i zioła.

dieta matki karmiącej piersią

Dieta roślinna matki karmiącej

Dieta ta budzi wiele kontrowersji. Jednak najważniejsze towarzystwa naukowe uznają że dieta wegetariańska a nawet wegańska jest bezpieczna na każdym etapie życia pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowana. W przypadku takiej diety warto zwrócić uwagę na suplementację witaminy B12, a także odpowiednie spożycie wapnia, omega-3 i omega-6.

Możesz sobie pozwolić na potencjalne alergeny – czekoladę czy truskawki. Nie musisz stosować żadnych restrykcyjnych diet (chyba, że lekarz zaleci inaczej). Ciesz się jedzeniem i nie odmawiaj sobie przyjemności. Pamiętaj o różnorodności i odpowiednim bilansowaniu posiłków. Jeśli masz taką możliwość zleć przygotowanie posiłku komuś innemu, a sama chwilę odpocznij. Pamiętaj, że jesteś ważna!

Źródła

  1. M. Nehring-Gugulska (red.), Karmienie piersią w teorii i praktyce. Podręcznik dla doradców i konsultantów laktacyjnych oraz położnych, pielęgniarek i lekarzy. Medycyna praktyczna. Kraków, 2017
  2. Iwona Kibil, Wege. Dieta roślinna w praktyce. PZWL Wydawnictwo lekarskie. Warszawa 2018